Založ si blog

Vyhlásme tender na obojstranné tĺčiky na mäso – pre SK-ekonómov

              Slovenský pracujúci je obeťou krízy okolitého sveta.  Výrok, ktorý je výsledkom zbežného čítania stanovísk a hodnotení kompetentných ľudí, ktoré riadia Slovensko, a ktorí sú náhodou z jednej a tej iste rodiny. (pozn. všetci sú bratia a jedna sestra Zuzka, deti Istoty Krízovičovej, ktoré vytvorili vládu) Ja by som povedal, že je aj obeťou vlády, ktorej hospodárska politika je bezzubá a zbabelá. A práve v tejto oblasti by jej mohli a možno (ne)mali pomôcť ekonómovia.

                Bohužiaľ, niektorí slovenskí „vysoko kvalifikovaní odborníci“  svojimi analýzami a radami dokazujú všetko iné, len nie svoju kvalifikáciu. Tak sa v pravidelne opakujúcich intervaloch dozvedáme, že na Slovensku sa nezníži nezamestnanosť, pretože slovenské hosp. nerastie dostatočne rýchlo, alebo, že čuduj sa svete, slovenské maloobchodné tržby už niekoľký rok po sebe nerastú a dokonca klesajú. Ich odôvodnenie?…  je kríza a  ľudia šetria. Perličkou sú expertné odporúčania na zmeny v zákonníku práce, pretože ten je až príliš SOCIÁLNY, alebo zrušenie minimálnej mzdy! Tieto a ďalšie expertné výpotky, človeka nielenže nerozosmejú, ale právom ešte v maximálnej miere rozčúlia. Tak ako napr. mňa. Dlhšiu dobu bývam vo Viedni, ktorá je len 70 km od najrozvinutejšej slovenskej oblasti, hlavného mesta Bratislavy. Rád by som zhrnul moje dojmy z práce tu a v našom hlavnom meste.

                Na Slovensku  aj v Rakúsku som pracoval v obchode. V dvoch rozličných krajinách v dvoch obchodných reťazcoch…takže to z osobnej skúsenosti viem porovnať.

 Platové podmienky v BA: ja ako študent som mal 2,92 eura netto na hodinu, prístup vedúceho otrasný, objednávky boli často premrštené a skladník aj ostatní zamestnanci potom boli stresovaní, aby  čo najrýchlejšie vykladali, lebo sklad nemohol byť zaplnený objednaným tovarom, v prípade nemeckej kontroly z vedenia. 13.a 14.plat – utopický sen.  Perlička: predavačky mali zakázané sedieť, dokonca aj na informáciách mali zákaz. V čase dovoleniek nebolo výnimočné, keď na info.pracovala zamestnankyňa od rána do záverečnej bez toho, aby si sadla. Otváracia doba 06:00 – 22:00.

   Podmienky v Rakúsku:  dostatok ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť a normálni slušní vedúci. Mzda 9 eur brutto, 13.a 14.plat samozrejmosť, ten je dokonca  zdanený nižšou sadzbou, alebo dokonca nezdanení, presne teraz neviem. V prípade ak máte deti, prídavky na deti vo výške od 150 do 210 eur v závislosti od veku dieťaťa. Nárok na 30 dní dovolenky  + na ďaľšie voľno v prípade zmeny adresy. Každú nedeľu voľno, otváracia doba  07:15 až 19:30 soboty 07:15 – 18:00. 7 hodinový pracovný čas.

   Výsledok? Nezamestnanosť v Rakúsku je okolo 5%, výdavky na vedu a výskum viac ako 2,5% HDP, sociálny systém na špičkovej úrovni. Slovenská realita je 14% nezamestnanosť + viac ako 200 000 Slovákov pracuje v zahraničí. Sociálny systém radšej no comment, peňažný deficit snáď vo všetkých oblastiach štátu. Dôvod? Peniaze v Rakúsku sú v obehu, pretože každý zarobí tak, aby neživoril a môže si dovoliť udržiavať určitý štandard. Zisk a peniaze sa nehromadia len na účtoch pár zbohatlíkov, ktorí ich chodia utratiť do zahraničia. V kombinácií s dobrým daňovo – odvodovým systémom a podporou turizmu a vedy, ktoré dávajú prácu množstvu ľudí je to jedným zo základov fungujúcej ekonomiky krajiny.

 

   Vôbec sa tu nediskutuje o tom, kde a komu štát zoberie, práve naopak a už vôbec nie o znižovaní miezd a sociálnych štandardov. Bohužiaľ,  keď čítam slovenské média mám naozaj pocit, že podľa slovenských ekonómov je najväčším problémom príliš sociálny zákonník práce, minimálna mzda, ktorú by  podľa nich bolo treba zrušiť, aby to motivovalo živnostníkov  zamestnávať ľudí. Veď 250 eur je asi dobrý plat. Možno sa následne zvýši  ten maloobchodný predaj a ľudia si okrem toho základu budú môcť kúpiť aj nejaké to koliesko salámy na viac. Možno potom budú môcť vydať správu, že Slováci konečne nešetria a maloobchodné tržby, najmä predaj salámy stúpol. Ďalším riešením je vyhlásenie tendra na obojstranné tĺčiky na mäso s návodom akosi tú múdrosť môžu naši ekonómovia vyklepať z tej hlavy svojpomocne. 

„Úspešný“ príbeh Slovenska? !

18.12.2013

Úspech, je to naozaj to správne slovo, ktoré charakterizuje našu krajinu? Určite áno, aspoň podľa premiéra Róberta Fica, ktorý rád spomína úspechy, ktoré Slovensko dosiahlo. Úspechy, z ktorých veľa ľudí (tých priemerných Slovákov s tou údajnou priemernou mzdou 800 EUR) nemá takmer žiaden úžitok. Tento úspešný príbeh, ak mám citovať [...]

Kto vlastne vyhral druhú svetovú vojnu?

10.05.2013

Včera som si pozrel prehliadku ruskej armády na Červenom námestí. V skutku pôsobivá ukážka vojenskej sily. 9. mája oslavujú Rusi veľké VÍŤAZSTVO. No ja by som povedal, že to bolo Pyrrhovo víťazstvo s veľmi trpkou príchuťou. Viac ako 25 miliónov mŕtvych Sovietov, ktorí zväčša padli v dôsledku zlej taktiky a zlého politického vedenia, naproti tomu protivník – [...]

Pán premiér Ficopopulus na cestách alebo o červenej čiapočke.

29.04.2013

Minulý týždeň bol vodca slovenského národa a obranca slovenskej štátnosti na návšteve Španielskeho kráľovstva. S ľútosťou musím svetu oznámiť, že po vzhliadnutí zostrihu tlačovky z Madridu a po prečítaní pár článkov, ktoré živo opísali priebeh návštevy, som oslepol. A to som ani nepil český alkohol! Asi to bolo spôsobené šokom, ktorý spôsobili [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20136x
Priemerná čítanosť článkov: 2877x

Autor blogu

Kategórie